Bsone
Image default
Banen en opleidingen

10 carrièreangsten die ons terugtrekken

vacatures

Faalangst
De angst om verslagen te worden is bekend bij de meeste mensen, en hij is het die ons het vaakst terugtrekt en ons niet toestaat om te draaien en het potentieel te realiseren dat inherent is aan de natuur. Uit angst voor mislukking, zijn velen van ons niet in staat om zelfs maar iets te doen tot het moment waarop we er absoluut zeker van zijn dat de zaak zal lukken. Uit angst voor mislukking en nietsdoen, vergeten we dat mislukkingen onze beste leraren zijn en dat alle echte supersuccesvolle mensen veel mislukkingen hebben meegemaakt die hen hielpen hun weg naar succes te vinden.
Angst voor afwijzing
Sinds de tijd van filosofen uit de oudheid is het bekend dat wij mensen sociale dieren zijn, en daarom is het niet verrassend dat een van onze grootste angsten de bijna primitieve angst is om afgewezen te worden door leden van onze eigen gemeenschap. We zijn bang om de baas om loonsverhoging en de klant om een ​​voorschot te vragen, uit angst dat ze misschien nee zeggen. En deze angst is zo sterk dat we het niet eens kunnen proberen. Maar als we het niet vragen, blijft het antwoord voor altijd negatief, alleen standaard.
Angst voor het onbekende
Zelfs als het niet goed gaat, hebben we de neiging om onszelf ervan te overtuigen dat het niet zo erg is, omdat we proberen niet eens na te denken over wat er zal gebeuren als: – we onze baan verliezen, – we onze houding ten opzichte van onze eigen loopbaan moeten heroverwegen – of, God verhoede, om iets nieuws onder de knie te krijgen. De enige manier om deze angst te overwinnen, is door jezelf te dwingen uit je comfortzone te stappen en de waarheid onder ogen te zien.
Angst om naar een andere competitie te verhuizen
Zeker als het om het vinden van een baan gaat, lopen we vaak in de val van “noodzakelijke werkervaring”, terwijl het volkomen onbegrijpelijk is waar mensen deze ervaring voor het eerst precies opdoen. Dit is echter niet altijd even belangrijk. Wat de markt ook is, de werkgever lijdt aan een tekort aan geletterde, gezonde en gemotiveerde werknemers, niet minder dan de sollicitant door een tekort aan banen. Het komt vaak voor dat als u een serieuze en professionele benadering van zaken kunt aantonen, het vermogen om snel te leren en reeds bestaande werkvaardigheden, dit ook zonder werkervaring in deze functie voldoende zal zijn. Zeker als je eerdere ervaring relevant is voor de vacature.

Angst om vrijheid te verliezen
Dit gebeurt vaak als het gaat om loopbaanontwikkeling. Je realiseert je ineens dat je absoluut geen extra verantwoordelijkheid wilt nemen of voor promotie wilt gaan, omdat je bang bent dat dit je vrijheid beperkt. Sterker nog, een toename betekent vaak nieuwe verantwoordelijkheidsgebieden, andere werkomstandigheden, extra werkuren, meer werkdruk en veel meer stress. Aan de andere kant maakt het deel uit van onze aard om ons te concentreren op de negatieve aspecten van elke nieuwe gebeurtenis in ons leven. Daarom is het logisch om onderscheid te maken tussen wat u krijgt in het geval van een carrièregroei en de mogelijke negatieve gevolgen van deze overgang. Het kan best zijn dat nieuwe perspectieven je helpen om een ​​klein verlies aan vrijheid te verwerken.
Angst om beoordeeld te worden
Je vragen om als potentiële kandidaat te worden beschouwd, is letterlijk om een ​​cijfer vragen. Ben je goed genoeg, slim genoeg, creatief genoeg en ervaren genoeg om de baan te krijgen die je wilt of de promotie waar je al lang van gedroomd hebt? Maar als je het slachtoffer wordt van deze angst, dan denk je alleen dat sommige buitenstaanders die geen flauw idee hebben van je verdiensten, je zullen beoordelen. En ze zullen het natuurlijk onderschatten. Of misschien hebben ze precies gelijk en zit het probleem in jou, misschien waardeer je jezelf te hoog? Zodra je angst laat evalueren, controle geeft over je carrièrepogingen, kun je ze onmiddellijk vergeten en tot je pensionering of ontslag je broek op één plek blijven zitten.
Vrees dat er iets ergs zal gebeuren
Wat is het ergste dat kan gebeuren? Als je in principe aan deze vorm van angst lijdt, heb je waarschijnlijk een lange lijst met elke hypothetische ramp. In de context van een carrière kan angst voor nare gevolgen betekenen dat je bang bent dat je baas of je collega’s plotseling merken dat je op zoek bent naar een warmere plek, dat je ontslagen wordt, dat je op de zwarte lijst komt, of eruit ziet een idioot, of wat dan ook, erger … Verbeelding is een lastig iets, en dat is het hele punt. Maar als je bang bent om iets te doen vanwege wat er zou kunnen gebeuren, betekent dit ook dat je niet minder, en misschien nog waarschijnlijker, goede dingen opgeeft.
Angst om hebzuchtig over te komen
Elk gepraat over werk gaat hand in hand met praten over geld, en als je bang bent om er te hebzuchtig uit te zien, kun je jezelf pijn doen en meteen genoegen nemen met minder geld tijdens een sollicitatiegesprek of een gesprek met een werkgever. Veel mensen voelen zich ongemakkelijk als ze in het openbaar over geld praten. Het kan niet worden uitgesloten dat u zich gewoon schaamt om uw waarde voor het bedrijf in geld te meten. Maar eigenlijk maakt de angst om over geld te praten je niet nederig, het betekent alleen dat je nooit zoveel geld zult krijgen als je misschien waard bent. Behandel deze vraag rationeel: beoordeel de markt, de positie van het bedrijf en doe een beroep op de feiten.
Angst om niet aan de verwachtingen te voldoen
Als je aan perfectionisme lijdt, besteed je veel tijd aan het perfectioneren van je cv, in plaats van echt een baan te zoeken en te vinden. Of misschien probeer je jezelf niet eens voor een functie die niet overeenkomt met je ideale ideeën, vaardigheden en ervaring. Maar wees eerlijk tegen jezelf – in de regel zijn dit slechts excuses die je terugtrekken.
Angst om teleurgesteld te zijn
Dit gebeurt ook, en niet zo zelden. Dit is niet verwonderlijk: zelfs de grootste kans in werkelijkheid is misschien niet precies zoals uw verbeelding het u heeft aangetrokken. Simpelweg omdat de werkelijkheid altijd anders is dan een droom. En zelfs als alles goed lijkt te gaan en een promotie of een nieuwe baan eigenlijk in je zak zit, merk je plotseling dat je verlamd raakt, bang dat dit allemaal een vergissing is, en ‘spring er vanaf’ op het allerlaatste moment. Deze angst is vaak de reden waarom we proberen het nieuwe en het onbekende te vermijden. Maar het opgeven van een gelukkige kans om dingen te veranderen, maakt ons vaak nog meer van streek. Hoe u al deze angsten kunt overwinnen en uzelf een “magische pendel” kunt geven om verder te gaan, vraagt ​​u zich af. Helaas kan bijna niemand deze vraag eerlijk beantwoorden. Maar beseffen dat al deze angsten irrationeel zijn, is een goede eerste stap om ze te overwinnen. Als je eenmaal begrijpt wat je terugtrekt, zal het gemakkelijker voor je zijn om deze obstakels te overwinnen.

https://www.vindazo.be

Related posts

Ben jij de web developer die we zoeken!? Bekijk snel onze jobaanbieding!

Customer Service & Marketing Medewerker

Diepgaande loopbaancoaching volgen in Nijmegen