Bsone
Image default
Toerisme

Bruegel en Bokrijk

bokrijk bruegel

 … Dit is duidelijker dan u denkt! In dit levendige openluchtmuseum staat het dagelijkse leven van mensen in het verleden, heden en toekomst centraal. ‘Gewone’ mensen zijn ook belangrijk in Bruegel werken. Je waant je echt in de schilderijen van de oude Peter Bruegel. Dit is precies wat de eerste conservator, Dr. Jozef Weyns, had toen hij het museum ontwierp dat Bokrijk oprichtte toen hij 58 jaar oud was. Hij werd grotendeels geïnspireerd door Peter Bruegel. Je kunt het voelen en zien in de omgeving, het landschap en twee historische gebouwen van het openluchtmuseum. Neem bijvoorbeeld de 16e-eeuwse boerderij die op de schilderijen van Bruegel te zien is, toen Stal Vorselaar bewust in elkaar werd gezet. Veel mensen willen een stuk Bruegel. Over het ontstaan ​​ervan doen verschillende verhalen de ronde.

Wie is er?

Pieter Bruegel de Oude (circa 1526/28) is een symbool buiten Vlaanderen. Zijn werken zijn van generatie op generatie doorgegeven en maken deel uit van ons collectieve geheugen. Bruegels roem staat in schril contrast met zijn werkelijke begrip van het leven van de mens. Tot nu toe zijn zijn exacte geboortedatum en -plaats onduidelijk.

Pieter Bruegel heeft sinds het begin van zijn carrière een bijzondere belangstelling voor het landschap. In zijn relatief korte maar heel goede carrière zal het landschap een hoofd rol blijven spelen. In zijn eigen tijd werd Bruegel door veel landschapsschilders erkend, ook vandaag zijn verschillende Bruegellandschappen een van de hoogtepunten van de westerse landschapsschilderkunst. Daarnaast is Bruegel een pionier: hij schilderde als eerste winterlandschappen en seizoenen op groot formaat.

De tijd van Brugg was een turbulente periode waarin de Spanjaarden de lage landen regeerden. Vooral aan het einde van zijn leven waren er veel religieuze, politieke en economische problemen. Vooral voor gewone mensen zijn de tijden pijnlijk.

Bruegels werk is zijn hele leven erg populair geweest. Maar vooral na zijn dood kregen de zoons van zijn zoon Pieter Bruegel de Jonge (1564-1638) en de oudste Jan Bruegel de Oude (1568-1625) kopiëren. Pieter Bruegel de Oude werd de stamvader van de kunstenaarsdynastie.

https://www.dergatsjev.be/2020/09/bokrijk.html