Bsone
Image default
Dienstverlening

Zo bespaar je stroom

Het besparen op stroom is zowel belangrijk als handig, je draagt namelijk een steentje bij aan het klimaat en je bespaart geld. Veel mensen vinden het lastig om stroom te besparen terwijl dit helemaal niet lastig is, hieronder lees je hoe je het beste stroom kunt besparen.

Laat niet alles aan staan

Wanneer apparaten zijn aangesloten op het stroom verbruiken ze ook stroom, ook al staat een apparaat niet aan wordt er nog steeds stroom verbruikt. Het is dus het beste om een apparaat helemaal niet aangesloten te hebben, dit doe je door bijvoorbeeld de schakelaar van het stopcontact om te zetten. Dit is vooral handig om te doen als je niet thuis bent, als je niet thuis bent heeft het namelijk ook geen nut dat de apparaten aan staan.

Energielabel

Een hele makkelijke manier van energie besparen is kijken naar de energielabel apparaten die zit op de apparaten die je wilt kopen, wanneer daar namelijk op staat dat een apparaat zuinig is bespaar je al stroom. Vaak zijn de energiezuinige apparaten wel wat zuiniger in de aanschaf, dit hoeft echter geen probleem want op de lange termijn zijn ze goedkoper omdat je minder stroom verbruikt. 

Lampen

Lampen verbruiken erg veel stroom, dit komt omdat ze elke dag best lang aan staan, al helemaal in de wintermaanden. Het is dus ook belangrijk om te kijken of de lampen wel energiezuinig zijn. Wanneer je gloei- of halogeenlampen hebt hangen moet je deze zo snel mogelijk vervangen, deze lampen zuigen namelijk stroom. In plaats van deze lampen kun je beter led- en spaarlampen ophangen, deze lampen verbruiken namelijk veel minder stroom. Deze lampen zijn wel wat duurder in de aanschaf maar dat heb je zo terug verdient, op jaarbasis betaal je namelijk veel minder voor je stroomverbruik. Zo is het vervangen van de lampen dus goed voor je portemonnee en het milieu.