Bsone
Image default
Gezondheid

Met deze tips kun jij je hulpeloosheid verminderen

Met deze tips kun jij je hulpeloosheid verminderen

Ben jij de laatste tijd vaak gestrest en heb je op het werk last van een hoge werkdruk? Dan gaat dit je helaas niet in de koude kleren zitten. Op het internet is steeds meer terug te vinden wat stress is en hoe dit uiteindelijk in een burn-out kan uitmonden. Hulpeloosheid kan vaak een grote rol spelen in het overmatig ervaren van stress. Deze hulpeloosheid uit zich in het gevoel dat je alles in je eentje moet oplossen en dat je nergens steun ervaart. Het kan ook zijn dat jij je uiterste best doet maar dat het voelt alsof niets wat je doet echt verschil lijkt te maken. Hoe kun jij het gevoel van hulpeloosheid verminderen en zelfstandiger in je schoenen staan om stress tegen te gaan? Je leest het in deze blog.

Hoe ontstaat een hulpeloos gevoel?

Hulpeloosheid hoort in het rijtje van onmacht, te hoge verwachtingen en teleurstellingen thuis. Wanneer jij ergens hoge verwachtingen van hebt, maar deze verwachtingen keer op keer niet uit lijken te komen, voelt het alsof je niets goed kunt doen om je gewenste resultaat toch te behalen. Wanneer je hulpeloosheid ervaart, kan hier veel stress bij komen kijken. Vaak zijn deze gevoelens zelfs onterecht doordat je te streng voor jezelf bent. Helaas voel jij je op het moment dat je hulpeloos bent, ook angstig en alsof je de controle over je dagelijkse leven kwijt bent. Een laag zelfbeeld werkt mee om hulpeloosheid in het leven te roepen. Daarnaast hebben ingrijpende situaties in het leven ook invloed op het creëren van een hulpeloos gevoel. Wanneer je leven van de ene op de andere dag op z’n kop wordt gezet doordat je een dierbare verliest of jijzelf een ernstig ongeluk krijgt, heeft dit direct impact op hoe jij de wereld om je heen ziet en ervaart. Stress komt om de hoek kijken en het voelt alsof je de controle volledig kwijt bent.

Wat kun jij doen om het gevoel van hulpeloosheid te verminderen?

Wanneer je hulpeloosheid en dus machteloosheid te veel ruimte in je leven geeft, kun je in een burn-out terecht komen. Twijfel jij of je een burn-out hebt? Doe dan de online burn-out test. Wanneer je het hulpeloze gevoel wil verminderen, kun je een aantal oefeningen herhalen. Je kunt bijvoorbeeld je belemmerende overtuigingen afleren. Ontdek welke overtuigingen je van een leven zonder stress weerhouden. Wees kritisch op jezelf en probeer deze overtuigingen tot iets positiefs om te bouwen. Wanneer je positieve zinnen over jezelf hardop herhaalt, nemen deze de hulpeloze overtuigingen na een tijdje over. Meer lezen? Kijk ook eens op het blog van Liberi Coaching.