Bsone
Image default
Energie

Zonnepanelen in tuin of weiland: kies maar !

Zonnepanelen in tuin of weiland: kies maar !

De meeste mensen denken bij de locatie van zonnepanelen, aan het dak van hun woning of het dak van een bedrijfspand. Niet zo gek natuurlijk. Ze staan dan zo dicht mogelijk bij de zon, hebben geen belemmeringen zodat de verwachte opbrengst het hoogst is en de panelen vormen ook geen risico in de vorm van vernieling of diefstal. Toch zijn er ook andere mogelijkheden, denk hierbij aan het plaatsen van zonnepanelen in een tuin of weiland. Maar waarom zou je dat willen? Wij kunnen 2 goede redenen bedenken.

1) Voor zonnepanelen op het dak kan een vergunning nodig zijn. Als er geen vergunning wordt gegeven, kan er dus ook niks geplaatst worden.

2) Het dak kent teveel schaduw waardoor de panelen niet optimaal benut worden.

Omdat doorgaans meer ruimte is voor zonnepanelen in de tuin of weiland is er vaak voldoende ruimte om grotere zonnepanelen te gebruiken. Bovendien kun je ze gemakkelijker onderhouden en schoonhouden. Een nadeel zijn de kosten voor installatie. Dit heeft alles te maken met het montagesysteem van zonnepanelen op de grond. Voordat de panelen geplaatst kunnen worden moet er eerst een fundering zonnepanelen aangelegd worden. En juist dit is een specialiteit van WSF Schroeffundering!

Schroeffundamenten voor zonnepanelen

WSF Schroeffundering is al jarenlang specialist op het gebied van schroeffundering in Nederland. Deze nieuwe manier van snelfunderen wint steeds vaker aan terrein om diverse soorten constructies te voorzien van een stevige fundering. Dat geldt ook voor zonneparken en zonnepanelen die op grondniveau geplaatst moeten worden. Wij ontwikkelen hiervoor speciale funderingsoplossingen die geschikt zijn voor het dragen van zonnepanelen in ieder formaat. Deze blijven stevig vast doordat het fundament diep in de grond wordt geschroefd. Ander groot voordeel van onze oplossing is dat er geen beton nodig is en ook geen beton wordt gestort. Onze schroeffundering zijn gemaakt van staal en zijn na jaren gebruik prima te hergebruiken, waardoor ze ook nog eens heel duurzaam zijn.

Het niet gebruiken van beton scheelt ook aanvullende grondstoffen, mens en materiaal wat óók weer beter is voor het milieu. Een logische keuze dus! Onze schroefpalen zorgen altijd voor een zeer stabiele constructie. Uiteraard zijn de zonnepanelen ook zeer geschikt voor installatie in het weiland.

Houd rekening met risico op diefstal

Omdat de aanleg van zonnepanelen op laag niveau plaatsvindt maakt het dat ze ook gevoelig kunnen zijn voor diefstal en of schade. Houd dus rekening ermee dat de panelen beschermd worden met een hek of camera beveiliging. Ook hiervoor kunnen wij de benodigde fundering aanleggen zodat deze stevig blijven staan.

Denk aan de bekabeling

Afhankelijk van de locatie, moet je rekening houden met lange lengtes kabels voor de aansluiting. De plaats van de omvormer bepaalt hierbij de lengtes van de kabels. Ons advies is om altijd te kiezen voor DC bekabeling bij lange lengtes. Echter kan een elektricien je hier natuurlijk alles over vertellen en zo goed adviseren. Vaak dient er een extra DC-zekering toegepast te worden en dienen de kabels in een buis geplaatst te worden.

Let op: Vraag ook altijd toestemming bij je gemeente voor de aanleg omdat in de meeste gevallen een vergunning noodzakelijk is.

Voordelen zonnepanelen in de tuin

De fundering en constructie die ons montageteam komt plaatsen kan in principe overal geplaatst worden en in elk type ondergrond. En doordat we duurzaam en PFAS vrij fundering aanleggen is het ook mogelijk om in of nabij beschermde natuur gebieden te werken. Ben je nieuwsgierig hoe we te werk gaan? Volg ons dan op Youtube met leuke video’s van onze medewerkers die tekst en uitleg geven over onze geweldige producten.

https://schroeffundering.nl/