Bsone
Image default
Financieel

Wat is het verschil tussen een persoonlijke lening en een autolening?

De meeste mensen kunnen het zich niet veroorloven om contant te betalen voor een voertuig, dus ze zullen er geld voor moeten lenen. En dat roept de vraag op wat de juiste financiering is voor deze aankoop?

Je vraagt je misschien af: “Kun je een persoonlijke lening gebruiken om een auto te kopen?” Of ben je beter af met een autolening? Om die keuze te maken, moet u de verschillen begrijpen tussen hoe autoleningen werken en hoe persoonlijke leningen werken.

Om u te helpen beslissen, zijn hier vier belangrijke verschillen tussen een persoonlijke lening en een autolening.

1. Persoonlijke leningen kunnen voor elk doel worden gebruikt, maar autoleningen kunnen maar voor één doel worden gebruikt

Als persoonlijke leningverstrekkers u een lening geven, kunt u het geld voor alles gebruiken wat u maar wilt. Kredietverstrekkers vragen vaak niet eens wat je met het geld doet.

Dat betekent dat als je met het geld een auto wilt kopen, dat kan. Of u kunt betalen voor een bruiloft, verbouwing van uw huis of een grote aankoop zoals Modemusthaves in termijnen betalen.

Autoleningen kunnen daarentegen maar voor één doel worden gebruikt: het kopen van een auto.

2. Autoleningen zijn gedekte schulden, terwijl veel persoonlijke leningen ongedekt zijn

Een autolening is een soort gedekte schuld. De auto dient als onderpand voor de lening. Dat betekent dat de geldverstrekker een wettelijk belang heeft bij de auto. De geldschieter houdt meestal de titel van de auto totdat de beveiligde lening volledig is betaald. Als u niet betaalt, kan de geldschieter het voertuig snel en gemakkelijk terug in bezit nemen.

Persoonlijke leningen kunnen daarentegen een gedekte of ongedekte lening zijn, maar vele zijn ongedekt. Dat betekent dat er geen onderpand is. De lener belooft terug te betalen, maar er zijn geen activa verbonden aan de lening. Als de lener in gebreke blijft, kan de geldschieter juridische stappen ondernemen en proberen de rechtbank een pandrecht op hun eigendom te krijgen of hun loon beslag leggen, maar dit is ingewikkeld en tijdrovend. Een geldschieter kan dus niet zomaar de auto nemen als de lener niet betaalt.

3. Autoleningen kunnen lagere rentetarieven hebben dan persoonlijke leningen

De rente op een autolening is meestal lager dan de rente op een persoonlijke lening. Hoewel het specifieke tarief waarvoor u in aanmerking komt, varieert afhankelijk van uw financiële gegevens, is het niet ongebruikelijk om tegen een tarief van minder dan 3% te kunnen lenen om een voertuig te kopen. Persoonlijke leningen hebben daarentegen vaak hogere rentetarieven. Ben je benieuwd naar de verschillen tussen deze rentetarieven? Kijk dan eens op Spaarbuidel om het beste aanbod voor jouw situatie te vinden.

4. Het kan gemakkelijker zijn om in aanmerking te komen voor een autolening

Omdat een autolening een gedekte lening is, is het risico voor kredietverstrekkers relatief laag. Immers, als u niet betaalt, kunnen ze uw auto gewoon meenemen en verkopen om hun geld te krijgen. Omdat geldschieters niet veel kans lopen om veel geld te verliezen op een autolening, is het meestal vrij eenvoudig om er een te kwalificeren. In feite kunnen zelfs mensen met een slechte kredietwaardigheid doorgaans lenen om een auto te kopen.

Persoonlijke leningen zijn daarentegen riskanter omdat ze ongedekt zijn. Dus kredietverstrekkers kunnen strengere kwalificaties hebben op het gebied van krediet en inkomen. Hoewel er persoonlijke leningen zijn voor slecht krediet, zijn ze moeilijker te vinden en kan de rentevoet hoger zijn.

Het is belangrijk om deze belangrijke verschillen in overweging te nemen wanneer u beslist welke van deze leningen zinvol is voor de aankoop van uw auto. Veel mensen zullen merken dat een autolening de juiste keuze is, maar dat is misschien niet in elke situatie het geval.

 

https://spaarbuidel.nl/persoonlijke-lening/