Bsone
Image default
Particuliere dienstverlening

Hoe moet je een aardlekschakelaar testen?

Een aardlekschakelaar is essentieel om de veiligheid van je elektra te kunnen garanderen, het is dus ook erg belangrijk dat de aardlekschakelaar goed werkt. De aardlekschakelaar zit in de meterkast, best logisch natuurlijk omdat hier ook alle stroom vandaan komt. De aardlekschakelaar biedt veiligheid doordat hij weet wanneer er stroom wordt gelekt, hij wordt dan automatisch ingeschakeld. Wel wordt de aardlekschakelaar pas ingeschakeld wanneer er een bepaalde hoeveelheid is gelekt, dit gebeurd allemaal automatisch. De oorzaak van een stroomlek kan zeer divers zijn, de meest voorkomende oorzaak is als er twee elektra draden met elkaar in contact komen, wel moet bij deze draden de isolatielaag eraf zijn.

De aardlekschakelaar testen

Iets wat bescherming biedt moet goed werken, zo dus ook de aardlekschakelaar. Om te weten of de aardlekschakelaar goed werkt moet je hem testen, dit is heel gemakkelijk om te doen. Op de aardlekschakelaar zit namelijk een knop met de letter T erop, dit is de test knop. Wanneer je deze knop indrukt wordt alle elektra uitgeschakeld en test je de aardlekschakelaar. Om vervolgens weer stroom te hebben moet je de aardlekschakelaar handmatig opnieuw inschakelen, wanneer dit lukt is de aardlekschakelaar nog goed. Wanneer het niet lukt om de aardlekschakelaar opnieuw in te schakelen is er iets mis, er wordt dan aangeraden gelijk de hulp van een elektricien in te schakelen. Een elektricien weet namelijk hoe hij een aardlekschakelaar weer aan de praat krijgt, het kan ook zo zijn dat de aardlekschakelaar vervangen moet worden.

Wanneer moet je de aardlekschakelaar testen?

Het is verplicht gesteld om de aardlekschakelaar op twee momenten in het jaar te testen, het beste is natuurlijk om de aardlekschakelaar vaker te testen. De populaire momenten om de aardlekschakelaar te testen zijn de dagen waarop de klok veranderd, je moet dan namelijk toch al alle tijdgebonden apparaten opnieuw instellen.