Bsone
0

Jouw mond fris en gezond

Een gezond gebit geeft je de mogelijkheid om zonder problemen te kunnen eten, drinken en lachen. Een frisse mond ziet er dan ook veel beter uit dan een onverzorgde mond. Maar wat kun je het beste doen om je mond zo schoon mogelijk te houden? Het eerste wat hier heel belangrijk voor is, is om tandplak te verwijderen. De bacteriën die hierin zitten kunnen namelijk gaatjes veroorzaken. Dat wil je natuurlijk niet hebben, misschien moet je op den duur wel een kies treken

 

Het is belangrijk om je tandvlees zo gezond mogelijk te houden. Ontstoken tandvlees kan namelijk veel nadelige gevolgen hebben. Een van de ernstigste is bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling. Ook kan tandvlees uiteindelijk hard worden en omvormen tot tandsteen.  Dit is een risico, want tandplak hecht zich gemakkelijk aan tandsteen. Uiteindelijk raakt je tandvlees dus steeds meer ontstoken. Wanneer dit uit de hand loopt, kunnen je tanden en kiezen los gaan zitten. 

 

De basis van een goede mondhygiëne, is het poetsen van je tanden. Doe dit minimaal twee keer per dag met een goede fluoride tandpasta. Let er hierbij op dat je niet te hard op je tanden drukt. Het is belangrijk om je tandenborstel elke drie maanden te vervangen. Indien de haartjes al eerder uit elkaar gaan staan, kun je dit eerder doen. Bovendien is het aangeraden om met een elektrische tandenborstel te poetsen. Deze maakt direct de juiste poetsbeweging, wat jou de mogelijkheid geeft om je te concentreren op het plaatsen van de borstel. Hoe goed je tandenborstel ook is, tandenborstels kunnen nooit alles weghalen. Het is daarom aan te raden om ook een keer per dag te ragen tussen je tanden. Hiermee haal je al het tandplak en andere viezigheid weg wat je met een tandenborstel niet weg kan halen. In sommige gevallen kun je beter flosdraad of tandenstokers gebruiken. Vraag jouw tandarts naar wat jij het beste kunt gebruiken.