Bsone
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Oh nee, een virus op mijn pc!

Niemand wil een virus op zijn computer of laptop. Ze nemen immers schijfruimte in beslag en kunnen behoorlijke schade aan de computer aanrichten. Daarnaast is het mogelijk dat persoonlijke gegevens in onbekende handen komen en dat wil je niet. Toch zijn er maar weinig mensen die zich goed tegen een computervirus wapenen. Soms is een virus al aan het werk zonder dat je het doorhebt en vaak is het kwaad al geschied voordat actie kan worden ondernomen.

Hoe herken ik een virus?

Hoewel een virus niet altijd direct zichtbaar is, zijn er vaak een aantal indicatoren die erop duiden dat er iets met de computer aan de hand is. De computer reageert bijvoorbeeld trager en start trager op. Soms loopt de computer zelfs om onduidelijke redenen vast. Ook het laden van websites gaat langzamer en filmpjes op het internet stoppen onverwacht om na enige tijd vanzelf weer verder te gaan.

Een hoog processorgebruik zonder dat je iets met de pc doet, kan ook op een virus duiden. Een controle kun je zelf gemakkelijk uitvoeren door te kiezen voor ‘Start’ en ‘taakbeheer’ in te toetsen. Open je het programma, dan zie je onder het tabblad ‘Prestaties’ of het processorgebruik daadwerkelijk hoog is. Ben je van mening dat je een virus op je computer hebt? Dan is het zaak het virus zo snel mogelijk te verwijderen. Let er wel op dat er daarbij geen onnodige of verkeerde bestanden verwijderd worden, zodat de computer daarna niet meer werkt.

Hoe verwijder ik een virus?

Het is niet zeker of het virus dat zich op je computer genesteld heeft, nog (gemakkelijk) te verwijderen is. Het is een specialistisch werkje dat je ook door een expert kunt laten uitvoeren. Wil je toch zelf eerst wat proberen? Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen.

  1. Start de pc op in veilige modus met netwerkmogelijkheden. Dit kan door op F8 te drukken tijdens het opstarten. Met het opstarten in veilige modus omzeil je mogelijk het virus en kun je een goede virusscanner downloaden, zoals Microsoft Safety Scanner. Laat de virusscanner vervolgens een complete scan uitvoeren en verwijder geïnfecteerde bestanden.
  2. Start de pc op vanaf een Rescue cd. Door vanaf een cd (of usb) een antivirusprogramma op te starten, wordt voorkomen dat het virus op de pc zichzelf ook opstart. De software op de Rescue cd is in staat je pc grondig te scannen en kan, wanneer de complete computer gescand is op virussen en spyware, geïnfecteerde bestanden verwijderen. Vervolgens kan de computer weer normaal worden opgestart.

Als bovenstaande methoden niet werken, dient je computer opnieuw geïnstalleerd te worden. Dit kun je zelf doen als je veel verstand van computers hebt, maar vaak is het beter hiervoor een specialist in te schakelen, zoals computer reparatie Rotterdam. Hij of zij kan de installatie grondig uitvoeren en direct bekijken of er geen kleine infecties zijn achtergebleven.

Voorkomen is beter dan genezen

Of je nu kiest voor een expert of voor zelfredzaamheid, let er altijd goed op dat na het herinstalleren goede antivirussoftware wordt geplaatst. Deze voorkomt dat een ander virus de kans krijgt zich te verspreiden. Update de software vervolgens regelmatig en klik – vooral wanneer je gebruikmaakt van het internet – niet op programma’s of links die je niet vertrouwt. Installeer ook nooit zomaar nieuwe programma’s op je computer als je de bron niet kent. 

https://www.pcrefresh.com/contact/computer-reparatie-rotterdam/