Bsone
Image default
Computers / Internet / Web Design and Development

Zelf je computer op verborgen defecten testen doe je zo!

Soms kan het bijzonder handig en ook verstandig zijn je computer zelf te testen op eventuele ‘verborgen’ defecten. Door deze ‘verborgen’ problemen via tests naar boven te halen, kun je uiteindelijk de betrouwbaarheid van je device aanzienlijk vergroten en gaat je computer dus veel langer mee. In dit artikel lees je welke tests je zoal kunt doen.

Test de harde schijf

Is je computer nog uitgerust met een Hard Disk Drive (HDD) in plaats van een Solid State Drive (SSD)? Test dan in ieder geval de harde schijf. Een harde schijf is namelijk een van de onderdelen dat het vaakst defect raakt. Een harde schijf kan bijvoorbeeld verschillende slechte clusters bevatten, zonder dat je dat meteen doorhebt. Met behulp van de Ultimate Boot cd kun je een harde schijf gemakkelijk uitgebreid op ‘verborgen’ defecten testen.

Voer je liever een snelle controle uit? Doe dat dan met het programma van Windows. In Windows 10 dien je hiervoor eerst alle geopende softwareprogramma’s af te sluiten. Heb je dat gedaan? Klik dan op het pictogram ‘Verkenner’ om deze te openen. Klik vervolgens op ‘Deze pc’ en met de rechtermuisknop op de vaste schijf die je wil controleren. Klik dan op ‘Eigenschappen’. Ga in het venter naar het tabblad ‘Extra’. Klik onder ‘Foutcontrole’ op ‘Controleren’ en in het venster ‘Foutcontrole’ op ‘Station scannen’. De vaste schijf wordt nu op fouten gecontroleerd. Volg alle aanwijzingen die op het scherm te zien zijn: sluit het programma af (als alles in orde is) of laat het programma de eventueel gevonden problemen eerst oplossen en sluit het programma dan af.

Controleer de stabiliteit en werking met computer test software

Met behulp van computer test software als PassMark en de BurnInTest kun je de betrouwbaarheid en de stabiliteit van je computer testen. Als een computer hardware problemen heeft, komen deze via de test aan de oppervlakte. Ook kun je met de BurnInTest nagaan of de koeling van je computer naar behoren werkt. Maar let op! Met de BurnInTest valt de harde schijf van je computer niet grondig controleren. Of daar iets mee aan de hand is, kun je dus het best apart (dus op een andere manier) testen. De BurnInTest van Passmark is hier te downloaden.

Test een game computer net even anders

Gebruik je je computer vooral om zware games op te spelen? Maak dan gebruik van de 3DMark Basic Edition-test. Tijdens het uitvoeren van deze test moet je goed op eventuele beeldschermfouten letten. Beeldschermfouten duiden meestal op een probleem met de videokaart. Problemen met de videokaart zijn sowieso niet fijn, maar al helemaal niet als je op je computer vrijwel alleen maar games speelt. De 3DMark Basic Edition-test is hier te downloaden. De Basic Edition-test is gratis.

En dan nog even dit…

Er is geen enkele computer test waarmee je na gebruik 100% zeker bent dat je computer vrij is van ‘verborgen’ defecten. Wel kun je ervan uitgaan dat de grootste, meest duidelijke defecten via de test aan het licht zullen komen. Ga bij twijfel dus zeker langs bij een reparatiebedrijf gespecialiseerd in apple reparatie in Rotterdam. De deskundigen daar beschikken over professionele apparatuur en gespecialiseerde kennis op basis waarvan ze je die garantie wél kunnen geven.

https://www.pcrefresh.com/contact/rotterdam/apple-reparatie-rotterdam/