Bsone
Image default
Zakelijke dienstverlening

De verschillende soorten balpen

Goed, je wil pennen aanschaffen, en je hebt besloten dat een balpen het beste soort pen is dat je kan kopen. Maar nu vraag je je iets af: waarom zijn er zo ongelofelijk veel verschillende soorten balpen. Kan het niet een beetje simpeler? Nee. Het kan niet simpeler. Dit komt omdat iedereen verschillende eisen aan hun pennen stelt, wat ertoe leidt dat er heel veel verschillende soorten balpen bestaan. Als je gewoon een pen wil om af en toe mee te schrijven maakt het niet veel uit wat voor soort pen je gebruikt. Maar als je hoge eisen hebt, of veel geld aan een pen uit gaat geven wil je toch echt de juiste keuze maken. Wat doe je dan?

  1. Inkt op waterbasis, en inkt op oliebasis: het verschil

De meeste balpennen zijn tegenwoordig op waterbasis (of op gelbasis, wat maar gelinkt lijkt enorm veel op waterinkt). Er bestaan ook nog pennen op oliebasis, maar die zijn zeldzaam. Dit komt omdat inkt op oliebasis minder makkelijk vloeit en moeilijker te kleuren is. Toch heeft inkt op oliebasis ook een paar voordelen: zo lekt de inkt veel minder snel, en drukt het ook minder snel door naar de andere kant van het papier. Maar over het algemeen zijn balpennen op waterbasis beter, en zul je een Parker pen bestellen, dan zal die pen op waterbasis zijn.

  1. Hybrideinkt, net een tikje anders

Hybrideinkt zit net tussen inkt op oliebasis en inkt op waterbasis in. De eigenschappen van hybrideinkt zitten grotendeels tussen beide soorten in, maar het grote voordeel van hybrideinkt is de snelheid waarmee het droogt. Dit zorgt er namelijk voor dat de inkt veel minder vlekken oplevert, waardoor ze heel goed bruikbaar zijn voor linkshandigen.

  1. Balpennen op druk: voor als de zwaartekracht de verkeerde kant op staat of helemaal afwezig is

Een nadeel van balpennen, en de meeste andere soorten pennen, is dat ze niet op zijn kop of in de ruimte werken. Dit is omdat de pennen afhankelijk zijn van de zwaartekracht om de inkt te laten lopen. Voor de ruimtevaart werd de Space Pen ontwikkeld, deze pen werkt in de ruimt, op zijn kop, en zelfs onder water. Dit komt doordat er druk op de inktcartridge staat, waardoor de inkt altijd naar buiten wordt geduwd.

  1. Uitwisbare balpennen

Er bestaan ook uitwisbare balpennen, deze balpennen gebruiken een veel dikkere inkt dan andere balpennen. Deze inkt wordt niet in het papier gezogen, maar blijft erop liggen. Hierdoor kan de inkt met een gum verwijdert worden. De dikkere inkt moet wel onder druk staan om nog de pen uit te komen, want de zwaartekracht is niet genoeg. Maar dit brengt met zich mee dat de pen ook op zijn kop en in de ruimte gebruikt kan worden.

  1. Goedkope balpennen en luxe balpennen

Er zijn, natuurlijk, ook verschillen tussen goedkope en dure balpennen. Je kan prima wegkomen met een goedkope balpen, maar die goedkope balpennen zijn toch echt niet ideaal, ze schrijven een beetje grof, en soms stinken ze zelfs een beetje. Als je een pen wil die echt goed schrijft kan je Cross pens bestellen. Deze pennen zijn gemaakt van waardevolle materialen, en ze zijn absoluut vakmanschap. De fabrikant heeft zoveel vertrouwen in hun pennen dat er zelfs een levenslange garantie op de mechaniek van de pen geldt. Als je mechaniek toch stuk gaat repareert Cross jouw pen zonder hier extra voor te rekenen.