Bsone
Image default
Zakelijke dienstverlening

Wel eens nagedacht over de AVG

Het bewaren van bedrijfsgegevens; ieder bedrijf heeft hiermee te maken. Maar staan deze bedrijven ook stil bij de manier hoe dit gebeurd? Wordt de klant bijvoorbeeld op zijn rechten gewezen om deze gegevens in te mogen zien of te verwijderen? Of worden er andere afspraken gemaakt met de klant? Het moet zwart of wit ergens opgenomen zijn hoe bedrijfsgegevens binnen een bedrijf bewaard en op welke manier de veiligheid gewaarborgd kan worden. Dit zijn vragen die niet erg ingewikkeld zijn, maar waar je als bedrijf toch over na moet denken. Wanneer je dit namelijk niet op een juiste mnaier verwerkt, kan je een boete riskeren omdat je hiermee in feiten de wet overtreedt. Het bewaren van persoonsgegevens en de privacy hiervan is vastgelegd in de AVG wetgeving. Dit is redelijk nieuwe wet, die in heel Europa doorgevoerd is.

Het is handig om een protocol op te stellen waarin je als bedrijf de bovenstaande vragen beantwoord. Dit is voor ieder bedrijf belangrijk, maar zeker voor bedrijven die met gezondheid of financiën werken. Zij moeten extra maatregelen treffen om aan deze wet te voldoen, omdat zij vaak over informatie van personen beschikken wat privacygevoelig is. Ook met een bedrijf dat meer dan 250 medewerkers in dienst heeft verplicht een register met ‘verwerkingen van persoonsgegevens’ bijhouden. Dit is verplicht voor bedrijven die stelselmatig met persoonsgegevens werken.

De wet is ingesteld zodat consumenten het vertrouwen hebben dat er zorgvuldig met hun gegevens wordt omgegaan. Dit werd steeds belangrijker doordat de wereld steeds digitaaler wordt en veel gegevens online zijn opgeslagen. Op de manier toon je als bedrijf aan da t je het cybercriminelen en hackers lastig maakt om toegang te krijgen tot deze privacygevoelige bedrijfsinformatie. De betere beveiliging is dus zowel positief voor de consument als de bedrijven. Heb je als bedrijf hulp nodig met het opstellen van de AVG? Vraag een accountantskantoor om te helpen. Zij kunnen ook goed bijstaan als het gaat om fiscaal advies.

http://weanaaldwijk.nl